Meting met LOFAR-telescoop in september

Van maandag 2 september t/m zaterdag 14 september worden met de LOFAR radiotelescoop in Exloo zogenoemde pre-kwalificatie metingen uitgevoerd aan de eerste windturbine van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Tijdens de metingen staat op het parkeerterrein langs de Drentse Mondenweg (nabij de windturbine) een hijskraan met een testapparaat. Dat apparaat is ook gebruikt bij tests eerder dit jaar.

De antennes van LOFAR staan op enkele kilometers van de eerste windturbine.

Een windturbine –net zoals elk ander elektrisch apparaat– zal een bepaalde mate van elektromagnetische straling ( EMC) uitzenden. Bij wet is vastgesteld wat het maximum mag zijn van deze straling voor windmolens. De windmolens van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer voldoen standaard ruimschoots aan deze norm.

Reductie van EMC straling

De LOFAR-telescoop die wordt gebruikt om wetenschappelijk onderzoek naar de ruimte te doen, is erg gevoelig voor EMC straling. De initiatiefnemers van het windpark en ASTRON -eigenaar van de LOFAR telescoop- hebben daarom onder meer afgesproken dat de hoeveelheid EMC straling die de windturbines uitzenden, sterk wordt gereduceerd.

In de afgelopen tijd is veel inzet gepleegd om de windmolen aan te passen om deze reductie te behalen. De pre-kwalificatie metingen zijn bedoeld om te achterhalen of de bereikte reductie voldoende is of dat er nog extra instellingen aan de turbine moeten worden aangepast om te voldoen aan de afspraken.

De komende maanden kunnen de metingen vervolgens nog enige keren worden herhaald. Agentschap Telecom houdt toezicht op dit proces.

Lees hier het Persbericht.