Hijsen rotorbladen vanaf vrachtwagens hervat

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer (DDMO) is blij dat het transport van de rotorbladen naar de bouwlocatie aan de Drentse Mondenweg in 1e Exloermond (nabij het monument ‘Gebroken Lijn’) zonder noemenswaardige problemen is verlopen. Helaas had het transport zaterdagochtend enige vertraging, waardoor in de slotkilometers op de N378 en N379 wellicht iets meer hinder voor het verkeer en omwonenden ontstond dan was voorzien.
Nadat kort daarvoor de laatste vergunningen voor de transportroutes waren verkregen, is enkele dagen geleden door het windpark gemeld dat 12 transporten aanstaande waren. Daarvan zijn er nu, met het transport van de rotorbladen, 3 voltooid. De komende dagen zullen de overige 9 transporten plaatshebben waarbij (afhankelijk van het type onderdeel) zowel de route N33 – N34 – N378 – N379 als de zuidelijke route via de N379 zullen worden gebruikt. Vanuit beide richtingen geldt dat bijvoorbeeld rotondes zijn aangepast Zodra de transporten zijn uitgevoerd, worden de rijplaten die langs de routes liggen verwijderd en de rotondes hersteld. De kosten die hiermee gepaard gaan, zijn voor rekening van het windpark.

Kijken naar hijsen
Op maandag 1 juli zouden de rotorbladen van de vrachtauto’s worden gehesen en op de bouwlocatie worden gelegd. Dat werd vanwege de sterke wind echter uitgesteld. Dinsdag kon het werk alsnog beginnen.

Het werk op de bouwlocatie is zichtbaar vanaf de Drentse Mondenweg. De leiding van het windpark adviseert eventuele kijkers (uit oogpunt van veiligheid) de werkzaamheden te bekijken vanaf de berm naast het fietspad langs de Mondenweg (aan de zijde van de landbouwgrond). Hierbij wordt kijkers uitdrukkelijk gevraagd rekening te houden met de verkeersveiligheid. De bouwplaats van de windturbine is te allen tijde verboden terrein voor onbevoegden.
Bij het transport van de windturbineonderdelen wordt geprobeerd de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. De initiatiefnemers van het windpark zijn benieuwd hoe de omgeving het transport van de 3 rotorbladen heeft ervaren. Omwonenden die vragen, opmerkingen of suggesties hebben naar aanleiding hiervan, kunnen deze kenbaar maken viainfo@drentsemondenoostermoer.nl